Sluit
Sluit
Contacteer ons

Stuur ons een bericht

Hartelijk dank
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Sluit
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Hoe Abbove een unieke technologie voor vermogensplanning ontwikkelde die snel integreert in een complexe data-omgeving

par
door
deur
Stefanie Sleutelmeulen
le
op
op
21 september 2022

Ontmoet Alexandre Pitsaer, Data Engineer bij Abbove sinds 2020. Alexandre heeft de nodige ervaring met dataverwerking, -optimalisatie en -integratie op zijn cv staan en dat hebben we bij Abbove geweten. Door een unieke technologie en methodologie te ontwikkelen wist hij een systeem op poten te zetten dat ons vermogensbeheerplatform perfect integreert in de complexe en ultrabeveiligde datasystemen die financiële instellingen rijk zijn.

Dat we bij Abbove een platform voor vermogensplanning voor financiële instellingen en hun klanten ontwikkelen is u misschien al bekend. Dat dit platform in de eerste plaats een uniek en schaalbaar datamodel biedt dat gefragmenteerde vermogensgegevens uit verschillende systemen uniformiseert, is mogelijk nieuwe informatie. 

Maar laten we beginnen bij het begin. Toen we het platform vijf jaar geleden ontwikkelden, brachten we het op de markt als een digitaal vermogenspaspoort, een omgeving waar vermogende families en hun adviseurs alle gegevens over hun activa en passiva konden verzamelen om zo een globaal overzicht over hun vermogen te behouden. Intussen plugden we in dat vermogenspaspoort ook tools voor financiële planning, successieplanning en rapportering. Daardoor werd het een heuse allround tool voor adviseurs die hun klanten zo goed mogelijk willen bijstaan in het beheer van hun vermogen.

Ondanks die uitbreiding blijft de eerste stap de basis van alles: het verzamelen van alle vermogensgegevens van de klant in een duidelijke, uniforme en vooral volledige database. Zonder dat, geen accurate planning of oplossingen die adviseurs hun klanten kunnen aanbieden. Dat Abbove vandaag een geïnterconnecteerd platform is dat gegevens uit verschillende datasystemen kan verzamelen, uniformiseren en aanbieden in een schaalbaar datamodel is precies wat we te danken hebben aan het werk van onze Data Engineer Alexandre Pitsaer.

Een unieke ontwikkeling: het File Integration Framework

In minder dan een jaar tijd ontwikkelde Alexandre een datamodel dat grote actoren zonder veel moeite en in korte tijd kunnen integreren in hun bestaande datasystemen. Zo kunnen banken, zoals Quintet Private Bank onlangs deed, ons platform in zes maanden tijd integreren in hun core-bankingsystemen, ondanks hun hoge veiligheidsstandaarden.

Achter dit datamodel zit een technologie die Alexandre zelf from scratch ontwikkelde. Daarvoor baseerde hij zich op ervaring in zijn vorige jobs en deed hij een beroep op zijn eigen technische creativiteit. Zijn technologie doopte hij “File Integration Framework”, niet geheel onlogisch voor een framework dat gebaseerd is op het uitwisselen van bestanden tussen verschillende systemen.

“Concreet maakt het File Integration Framework het mogelijk om versleutelde data van verschillende systemen naar het platform van Abbove te sturen en te interpreteren”, legt Alexandre uit. “Het werkt als volgt: de klant genereert eerst een databestand van om het even welk systeem. Vervolgens wordt die data versleuteld en ondertekend en wordt het bestand via het beveiligde SFTP-protocol naar de server van Abbove verstuurd. Daarna vindt een proces van preprocessing op de bestanden plaats om de coherentie van de data te valideren. Vervolgens wordt de data naar Abbove verstuurd via onze API en worden de gegevens op het platform bijgewerkt op basis van regels die samen met de klant werden opgesteld.”

De voordelen van dit File Integration Framework zijn veelvoudig. Doordat het een bestandsgebaseerde technologie is, is ze in de eerste plaats agnostisch. Ze kan met andere woorden gebruikt worden om bestanden met versleutelde data naar Abbove te sturen van om het even welk systeem, van portfoliomanagementsystemen tot CRM-systemen. Dat betekent meteen ook dat onze klanten niet per se integratie-experts in hun team moeten hebben om van de technologie gebruik te kunnen maken. Personen die datarapporten uit hun gegevenssystemen kunnen exporteren volstaan. Last but certainly not least, voert het File Integration Framework ook een kwaliteitscontrole uit. Nadat de hiervoor beschreven flow voltooid is, worden de resultaten naar de klant gestuurd zodat die de kwaliteit van de integratie en data-overdracht onmiddellijk kan evalueren. Zo wordt een verminderde kwaliteit onmiddellijk opgespoord en rechtgezet.

Technologie en methodologie: het magische paar

Toch zit het succes niet alleen in de technologie, maar ook en vooral in de combinatie ervan met een op-maat-gemaakte methodologie die helpt om de technologie te implementeren.

“De methodologie die we toepassen bestaat eerst en vooral uit workshops die we met de klant organiseren. Hierin bepalen we samen de regels die het hele integratieproces met het File Integration Framework zullen definiëren. Die regels documenteren we vervolgens in een Integration Blueprint, dat als een soort van referentiedocument fungeert en uitlegt hoe de hele integratie voor die klant werkt. We hebben dus een soort standaard framework waarin onze klanten een zekere ruimte voor personalisering hebben. Het is mede door die methodologie te koppelen aan onze technologie dat we erin slagen om zo snel en efficiënt een schaalbaar datamodel te ontwikkelen dat de adviseurs kunnen exploiteren om accuraat advies te formuleren en hun klanten de gepaste oplossingen aan te bieden”, besluit Alexandre.

Door op "Alle cookies accepteren" te klikken , gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.