Sluit
Sluit
Contacteer ons

Stuur ons een bericht

Hartelijk dank
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Sluit
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Hoe we een methodologie ontwikkelden die financiële instituties naar een succesvolle digitale transformatie leidt

par
door
deur
Stefanie Sleutelmeulen
le
op
op
13 oktober 2022

Bij Abbove zijn medewerkers met meerdere petten niet ongewoon. Adrien Blondel is één van hen. Met de nodige businesservaring en technische kennis van coderen, was Adrien de ideale fit om ons team te vervoegen als product manager in 2020. Toen onze focus eind 2021 verschoof naar grotere financiële instellingen, bleek Adrien opnieuw de geschikte persoon te zijn. Deze keer om met zijn collega’s een complete methodologie te ontwikkelen waardoor banken ons vermogensbeheerplatform perfect kunnen integreren en in gebruik nemen in hun bestaande processen. En dat in een opmerkelijk korte periode.

Wie ons vorige artikel gelezen heeft over Alexandre Pitsaer, weet dat onze Data Engineer een eigen technologie ontwikkelde om gegevens tussen ons vermogensbeheerplatform en andere (bank)systemen eenvoudig uit te wisselen. De aandachtige lezer weet ook dat het feit dat ons platform zo relatief snel en eenvoudig kan worden opgenomen in complexe bankomgevingen, ook te danken is aan een unieke methodologie die daarmee gepaard gaat. En dat laatste was er niet geweest zonder Adrien. Terwijl Alexandre en Adrien zich op hun eigen specialisatie toeleggen, integratietechnologie en businessprocessen, hebben ze hetzelfde doel: financiële instellingen helpen om hun vermogensbeheerdiensten succesvol te digitaliseren door ons platform eenvoudig en snel integreerbaar te maken in hun bestaande processen.

Delivery framework

Het was pas eind 2021 dat we onze focus uitbreidden van kleinere family offices, accountants en levensverzekeraars naar grotere financiële instellingen die vaak al een complex net van bestaande systemen en processen hebben. Onze oplossing daarin integreren om innovatieve vermogensbeheerdiensten te kunnen ontwikkelen én ervoor zorgen dat alle stakeholders mee aan boord springen, is bijgevolg een project van lange adem. Dachten we. Want dankzij de methodologie die Adrien van 0 ontwikkelde, en die de naam Delivery Framework kreeg, leert de ervaring ons dat dat proces zelfs minder dan zes maanden in beslag kan nemen.

“Toen we ons platform beschikbaar maakten voor grotere financiële instellingen, merkten we al snel dat we nood hadden aan een andere aanpak. Voor zo’n groot bedrijf kan je niet simpelweg een account maken op het platform, de werknemers trainen en klaar. Zo’n platform in gebruik nemen betekent dat hele processen worden aangepast, dat systemen anders in elkaar passen en samenwerkingen op een nieuwe manier zullen verlopen. De dienst wordt volledig gedigitaliseerd, van het werk van de adviseurs tot de ervaring voor de klant. Om dat succesvol te laten verlopen, moet op alles geanticipeerd worden. Change management is met andere woorden cruciaal.”

Analyse, implementatie en roll-out: de drie fasen tot succes

Zeggen dat de methodologie van het Delivery Framework helemaal from scratch werd ontwikkeld is misschien niet 100% correct. Ons team had al een jarenlange ervaring met kleinere bedrijven én een grote financiële instelling, BNPPF. Met die collectieve kennis, de ervaring van Alexandre als integratieconsultant en het businessinzicht van Adrien ontwikkelden we het Delivery Framework. Maar wat is dat nu juist?

“Heel algemeen gezegd is het Delivery Framework een globale aanpak waarin we hand in hand met de klant samenwerken om hun vermogensbeheerdiensten succesvol te digitaliseren. Concreet, bestaat die aanpak uit drie grote fasen: de analyse, de implementatie en de commerciële launch”, legt Adrien uit.
Analysefase

Zoals de naam al doet vermoeden, vindt tijdens de analysefase een grondig werk van verkenning en scoping plaats. Experts van de financiële instelling en Abbove nemen deel aan strategische, operationele, legale en IT-workshops waarin ze kennis uitwisselen en de basis leggen voor de concrete uitvoering van het project. 

Adrien voegt toe: “Hier bespreken we onder andere de missie en visie van de bank en gaan we na hoe ons platform kan helpen om die te realiseren. Ook brengen we de huidige user journey in kaart en maken we een schets van de “to be” of de gewenste user journey. Zo weten we al precies welk aspect van ons platform welk doel van de bank kan dienen en wanneer het moet worden ingezet. Ons platform bestaat uit verschillende onderdelen en die wenden onze klanten aan volgens hun eigen visie en doelen. Elk van hen krijgt met andere woorden dezelfde bakstenen aangeboden, maar zet die op een verschillende manier neer.” 

Naast die strategische workshops, ontmoeten ook onze legale en technische teams elkaar voor meer productgerichte besprekingen. En het blijft bovendien niet bij praten, al van in het begin krijgen alle betrokkenen een uitgebreide demo en toegang tot het platform. Zo zien ze onmiddellijk hoe de gesprekken en besluiten zich vertalen in de realiteit.

“Op het einde van de analysefase komen we tot een Blueprint, het referentiedocument dat de rest van het project zal leiden. Die Blueprint is een echte accelerator van het proces. Voor we overgaan tot de tweede fase, moeten alle betrokkenen zich namelijk akkoord stellen met de inhoud van het document. Zo kunnen we daarna enkel focussen op de ontwikkeling en implementatie.”
‍De implementatie en commerciële launch

Tijdens de tweede fase implementeren we de Blueprint tot een werkelijke oplossing en start het pilootproject. Het is op dit moment dat de integratie tussen het platform en de andere systemen van de bank wordt ontwikkeld, dat werknemers worden getraind en ondersteuningsdocumenten worden ontwikkeld. Van zodra het pilootproject is goedgekeurd, komen we aan bij de laatste fase, die van de commerciële launch. Het platform is nu up and running binnen de bank en maakt officieel deel uit van haar dienstenaanbod.

“Onze betrokkenheid stopt trouwens niet bij de commerciële launch. We blijven voortdurend in contact met de bank om te helpen bij het operationele gebruik van onze tool en de verdere ontwikkeling ervan op basis van haar noden. Zo verzekeren we ons ervan dat de private bankers hun doelen kunnen blijven realiseren”, besluit Adrien.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken , gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.